Ortopedi


KARPAL TUNNEL SYNDROM


Kort ventetid. Rask behandling


Karpal tunnel syndrom er en svært vanlig lidelse. Lidelsen kan skyldes repeterende bevegelser med hender og håndledd som kan føre til en overbelastning av median nerven. Symptomer på Karpal tunnel syndrom kan være at du føler nummenhet og prikking i hånden. Du kan også oppleve nedsatt kraft, spesielt i langfinger, pekefinger og tommel. Symptomene blir ofte sterkere om natten. Den vanligste årsaken er betennelsesreaksjoner som gir væskedannelse og hevelse i kanalen. Dette kan forekomme i forbindelse med svangerskap, lavt stoffskifte, diabetes. Trykket kan også skyldes at knoklene i håndleddet er forandret som følge av skade eller leddgikt. Diagnose stilles ofte på bakgrunn av din sykehistorie, og en fysisk undersøkelse når du kommer til konsultasjon. Hos oss behandles Karpal tunnel syndrom med operasjon i lokalbedøvelse.


Operasjon

Behandlingen består i spalting av bindevevsbåndet. Operasjonen utføres i lokalbedøvelse ev. kombinert med lett narkose og tar ca. 15 minutter. Kirurgen anlegger et snitt på ca. fem cm ved håndleddet.


Etter operasjonen

Med moderne bedøvelsesmetoder kommer du deg raskt. Operasjonen utføres dagkirurgisk, og du reiser hjem kort tid etter behandlingen på Sykehuset Oslo Øst. Du må være forberedt på at hånden vil være smertefull en stund etter operasjonen. Det er viktig å ta smertestillende som avtalt v/hjemreise. Det kan ta 3 – 6 måneder før plagene du har hatt forsvinner helt. Kontroll vil være 4-6 uker etter operasjonen.


Aktivitet og bevelgelse

Armen skal holdes høyt første døgnet. Fingrene skal beveges fritt. Du må ikke løfte eller gripe hardt med den opererte hånden på 2 – 3 uker.


Feber

De første 1 – 3 dagene kan du få lett feberstigning, opptil 38,5 °C. Dersom feberen stiger ytterligere eller ikke går ned etter 2 – 3 dager, må din fastlege kontaktes.


Bandasje

Det legges komprimerende bandasje på såret. Bandasjen reduseres etter 4 – 5 dager. Såret/bandasjen må dekkes til inntil sting er fjernet. Bandasjen MÅ IKKE bli våt når du dusjer. Stingene fjernes hos egen fastlege etter 10 – 14 dager.


Sykemelding

Du får utskrevet sykemelding etter behandlingen. Sykmeldingsperioden er avhengig av hva slags arbeid du har. Eventuell forlengelse av sykmelding må skje via fastlegen din.


Komplikasjoner

Komplikasjoner forekommer sjelden. Mulige komplikasjoner kan være nerveskade, nummenhet, svakhet i hånden og smerter i arret. En viss risiko for infeksjon og blødning finnes. Infeksjon viser seg som en økende lokal rødme av huden og eventuelt feber. Opptrer som regel 4 – 6 dager etter operasjonen.

 EPIKONDYLITT


Epikondylitt, bedre kjent som tennisalbue eller musearm, er en utbredt lidelse. Tilstanden kjennetegnes av smerter på utsiden av albuen, som ofte brer seg nedover mot håndleddet. Årsaken er som regel overbelastning, eller repeterende bevegelser. Smertene forverres ved løfting og bruk av hånden. Tilstanden behandles med fysioterapi, injeksjoner eller operasjon i lokalbedøvelse.


Kort ventetid. Ingen henvisning nødvendig


Hva er tennisalbue?

Ved overbelastning av albuen kan det oppstå skade av senene rundt albueleddet. Det starter ofte som en akutt smerte, men den kan gå over i en mer langvarig og permanent albueskade med smerter og ømhet i muskelfestet for håndens strekkmuskulatur på oversiden av albuen eller i muskelfestet for håndens bøyemuskulatur. Ofte vil treningsterapi hos fysioterapeut kunne gjøre deg frisk (evt. med tillegg av trykkbølgebehandling), men noen ganger må en operere disse tilstandene.


Smerter på utsiden av albuen skyldes vanligvis langvarig overbelastning av strekkemuskulaturen som fester der. Smertene skyldes ikke betennelse, men mikroskopiske rifter og arrvev i senefestet på det ytre albueutspringet.


Behandlingen er i første omgang hvile, tøyninger, og endring av aktivitet. Kortisoninjeksjoner blir også ofte forsøkt, men har neppe effekt på lang sikt. Dersom plagene ikke gir seg, er operasjon aktuelt.


Operasjonen av tennisalbue

Operasjonen gjøres i narkose. Ofte er det rifter i kapsel og underliggende strekkemuskulatur. Kapsel og senefeste renses for å fremme at det skal heles. Fordelene er mindre snitt (og penere arr), raskere rehabilitering og resultat. Som ved all type kirurgi, blir dessverre ikke alle fornøyde - rundt 80-90% blir merkbart bedre. Noen merker ingen forskjell og i enkelte tilfeller kan plagene forverres.


Generelle råd ved tennisalbue

Etter operasjonen blir det lagt på en bandasje som du skifter dersom den blir fuktig eller skitten. Du kan hvile armen i en slynge de første 3-4 dager. De små åpningene i huden lukkes vanligvis med små plasterlapper som kan sitte på huden til de faller av naturlig.


For å unngå smerter og hevelser er det viktig å holde armen høyt den første uken etter operasjonen. Når du sitter/sover er det viktig å bygge opp under armen med en pute. Allerede dagen etter operasjonen er det viktig å strekke ut i albuen og bevege fingrene. Klem og åpne hånden 5-10 ganger pr time så lenge du er våken. Du kan trene albueleddet ved å bøye og strekke armen ut flere ganger pr time, pr dag. Dette må du fortsette med til leddet fungerer som normalt. Du bør unngå langvarig repeterende hånd- og armbruk de første 6 ukene - spesielt den type aktivitet som var smertefull før operasjonen - slik at tilhelingen ikke forstyrres og resultatet blir best mulig.


Alle får henvisning til fysioterapeut - gjør gjerne avtale med en fysioterapeut før operasjonen, slik at du kommer raskt igang med treningen etterpå.


Komplikasjoner ved operasjon for tennisalbue

Komplikasjoner er sjeldne, men som ved all annen kirurgi er det risiko for sårinfeksjon.
TRIGGERFINGER


Triggerfinger er en hyppig tilstand, kjennetegnet ved at fingrene låser seg ved bøying og strekking. Pasienter med diabetes eller leddgikt er spesielt utsatt. Triggerfinger behandles med operasjon i lokalbedøvelse, eller med injeksjoner (kortison).


Kort ventetid. Rask behandling


Betennelsesdempende legemidler har vanligvis liten effekt og trening gir ofte en forverring. Injisering av kortison i senekanalen kan ha effekt, noen ganger bare midlertidig. Kirurgi er vellykket i de fleste tilfeller, og det er få komplikasjoner.


Operasjon

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, eventuelt kombinert med lett narkose. Operasjonen tar ca. 10 – 15 min. På forhånd skal neglene være kortklipte og rene. Neglelakk skal være fjernet. Det er viktig at huden i håndflaten er ren, hel og fri for betennelse. Kirurgen anlegger et snitt på ca. 1 cm i håndflaten og spalter seneskjeden slik at senen får bedre plass.


Etter operasjonen

Med moderne bedøvelsesmetoder kommer du deg raskt. Operasjonen utføres dagkirurgisk, og du reiser hjem kort tid etter operasjonen.


Det er normalt med smerter i operasjonsområdet i noen dager. Mot smerter kan du benytte reseptfrie medisiner eller benytte sterkere smertestillende. Rådfør deg med legen i forkant av behandlingen.


Det legges på en myk bandasje som kan fjernes etter 5 dager. Deretter kan du legge på en liten bandasje med limkant. Sting fjernes hos egen fastlege etter ca. 2 uker. Etter dette trenger du ikke bandasje. Du kan vaske hånden som vanlig. Hold hånden ren og tørr. Operasjonssåret / bandasjen må dekkes til inntil sting er fjernet når du dusjer. Bandasjen MÅ ikke bli våt.


Du må holde hånden høyt de første par døgn for å motvirke hevelse og blødning. Legg hånden på en stor pute om natten. Hånden kan beveges fritt, men unngå tunge løft.


Sykmelding skrives ut ved hjemreise. Sykmeldingsperioden er avhengig av hva slags arbeid du har, hvilken belastning og hygieniske forhold du jobber under. Om du trenger lengre sykemelding må du ta kontakt med egen fastlege.


Komplikasjoner forekommer sjelden, men som ved all annen kirurgi er det en viss risiko. Mulige komplikasjoner kan være

 • Nerveskade
 • Infeksjon
 • Manglende bedring

 

 

  

ARTROSE (SLITASJEGIKT) I HÅND OG HÅNDLEDD


Artrose kjennetegnes av smerter og stivhet i hånden, vanligvis rundt tommelens rotledd, samt de små fingerleddene. Diagnosen stilles ved hjelp av røntgenbilder eller undersøkelse av legespesialist. Det er flere former for behandling og ulike typer operasjoner for disse tilstandene. Tommelen er sammen med pekefinger den viktigste fingeren på hånden og det kan være svært problematisk for pasienter når den blir skadet eller svekket. Ved artrose i tommelen, der annen konservativ behandling ikke fungerer, kan det være aktuelt å operere. Ved operasjon fjerner kirurgene en del av de smertefulle leddflatene. Pasienten må ha en tre uker lang immobilisering i en tommelgipsskinne etter operasjonen.


Operasjonen ved artrose

Utføres i lokalbedøvelse og med avslappende medisin. To operasjonsmetoder brukes. Den ene er å stive av leddet. Slitt brusk fjernes ned til friskt ben og holdes sammen med en liten krampe slik at ben-endene kan gro sammen. Et annet alternativ er å fjerne et lite ben mot leddet og rekonstruere leddet med en del av en sene. Du kan diskutere begge metodenes fordeler og ulemper med kirurgen. Tommelen blir gipset etter operasjonen.


Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege de andre fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 6 uker fjernes gipsen og du starter med øvelser for å få tilbake funksjonen i hånden. Rehabiliteringen tar flere måneder før hånden fungerer optimalt, men sluttresultatet er som oftest svært bra.


Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen. Noen mulige komplikasjoner er:

 • Infeksjon
 • Manglende tilheling, operasjonen må gjøres om igjen
 • Nerveskade

 

 

 

DUPUYTRENS KONTRAKTUR (KROKFINGER)


Krokfinger starter med ømme knuter i håndflaten, som etter hvert kjennes som strenger som brer seg utover i fingrene. Hyppigst affisert er lillefinger og ringfinger, men tilstanden kan også påvirke flere fingre. Etter hvert som tilstanden skrider frem vil fingrene bøye seg og bli krokete. Når dette skjer anbefales behandling; enten med injeksjoner, eller operasjon i lokalbedøvelse.


Symptomer for krokfinger kan blant annet være:

 • Problemer med å rette ut fingre eller håndflaten.
 • Huden i håndflaten er tykkere enn vanlig.
 • Små kuler under huden i håndflaten.

 

Behandling

Operasjon er alternativet dersom tøyninger, injeksjoner eller nålestikk ikke fører fram. Inngrepet foretas i lokalbedøvelse, og det er ikke nødvendig med innleggelse på sykehus. 


Den første tiden etter operasjonen må hånden være gipset. Senere får du tillaget en flat håndskinne til bruk om natten i 3-6 måneder kombinert med instruksjon i aktive øvelser som du utfører om dagen.

 

Etter operasjon og eventuelle komplikasjoner

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved håndkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.


Avhengig av når i sykdomsforløpet man opererer, kan operasjonen være "lett" eller "vanskelig". Det er risiko for skader av spesielt fingernerver fordi disse nervene kan løpe rundt strengdannelsene. Ved første gangs operasjon er det sjelden man får nerveskader. Selv om man ved operasjon har fått rettet fingeren fullt, så kan sykdommen komme tilbake. Dette skjer hos 20-30% av pasienter som opereres.

 

 

 

GANGLION I HÅND OG HÅNDLEDD


Ganglion er kjennetegnet av mindre og ufarlige kuler i håndledd, som noen ganger kan kjennes i fingrene. Kulene kan variere i størrelse, og noen ganger også gi smerter. Ganglion behandles med injeksjoner, eller operasjon i lokalbedøvelse. Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men opptrer oftere hos kvinner enn menn.


Vanligvis stiller vi diagnosen ved en klinisk undersøkelse, men det hender det er behov for en radiologisk undersøkelse (MR eller CT).


Ganglion kan behandles med betennelsesdempende tabletter. I enkelte tilfelle hjelper det å trekke ut væske fra området ved hjelp av en sprøyte.


Hvis dette ikke fungerer, kan det være riktig med operasjon. Imidlertid er det stor fare for at tilstanden kan komme tilbake. Derfor må en eventuell operasjon vurderes nøye i hvert enkelt tilfelle.


Forbredelser

Du trenger ikke faste når du skal opereres med lokalbedøvelse.


Røyking og alkohol

Hvis du røyker, anbefaler vi deg å slutte minimum 4 uker før operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat. Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.


Medisiner

Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner. Du kan rådføre deg med din fastlege i forkant av operasjonen.


Operasjonen

Vi gjør et lite snitt i huden og går ned til kulen, som er en del av leddkapselen, og fjerner deler av kulen. Deretter sys kapselen sammen igjen. Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd og legger på bandasje.


Etter

De fleste blir utskrevet direkte etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner. Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg. De to første ukene etter operasjonen bør du holde hånden i mest mulig ro, slik at leddkapselen kan gro.


Det er viktig at du holder hånden høyt de første 5 dagene etter operasjonen for å unngå hevelse. 5 dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Stingene fjernes hos fastlegen. Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent.

 

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.


Trening

Det er viktig at du beveger fingrene etter operasjonen slik at de ikke stivner. Start allerede dagen etter operasjonen med regelmessig fingertrening ved å bøye og strekke fingrene flere ganger hver dag, men unngå belastninger. Du kan kjenne litt ubehag til å begynne med, men det skal ikke gjøre vondt. Om du behøver hjelp eller veiledning kan du kontakte vår fysikalske avdeling så vil de hjelpe deg med veiledning om gode og riktige øvelser.


Smertestillende

Vanligvis vil to Paracet, fire ganger i døgnet være nok til å dempe smertene etter operasjonen.

 

  

 

GANGLION I FOT OG ANKEL


Godartede, delvis myke bløtvevskuler på fot. Kan variere i størrelse, og noen ganger gi smerter. Behandles vanligvis med operasjon i lokalbedøvelse. Ganglion eller fettkul/cyste stammer fra en utposning av et ledd eller fra en seneskjede. Cysten viser seg som en kul og kan oppstå forskjellige steder på foten.


Operasjon

Du trenger ikke faste når du skal opereres med lokalbedøvelse. Vi gjør et lite snitt i huden og går ned til kulen, som er en del av leddkapselen, og fjerner deler av kulen. Deretter sys kapselen sammen igjen.


Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd og legger på bandasje.


Etter

De fleste blir utskrevet direkte etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner. Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg. De to første ukene etter operasjonen bør du holde foten i mest mulig ro, slik at leddkapselen kan gro.


Røyking og alkohol

Hvis du røyker, anbefaler vi deg å slutte minimum 4 uker før operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat. Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.


Medisiner

Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner. Du må rådføre deg med din fastlege i forkant av behandlingen.


Hjemme igjen

Det er viktig at du holder hånden høyt de første 5 dagene etter operasjonen for å unngå hevelse. 5 dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Stingene fjernes hos fastlegen. All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.


Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent.


Trening

Det er viktig at du beveger fingrene etter operasjonen slik at de ikke stivner. Start allerede dagen etter operasjonen med regelmessig fingertrening ved å bøye og strekke fingrene flere ganger hver dag, men unngå belastninger. Du kan kjenne litt ubehag til å begynne med, men det skal ikke gjøre vondt. Du kan kontakte Sykehuset Oslo Øst fysikalske avdelingen for veiledning og råd om øvelser med mer.

 SENEFESTESMERTER (ENTESOPATIER)


Ofte fastere senefestebetennelser. Tilstanden kan behandles med avlasting eller avmeisling.

  

 

 

SKJEV STORSTÅ (HALLUX VALGUS)


Dette er en feilstilling av stortåen, som gjør at den vris i retning lilletåen. Behandles eventuelt med operasjon i lokalbedøvelse. Dette er en meget hyppig lidelse, og dels overveiende hos kvinner. Sprikefot, hvor man er tverrplattfot, disponerer også for Hallux Valgus. Behandles med innleggs såler og brede sko.


Operasjon

Ved operasjon kan det benyttes forskjellige metoder. En vanlig metode er å dele stortåens mellomfotben, meisle av fremspringet på denne og rette opp tåen. Det påføres dermed et brudd i mellomfotbenet som gror i løpet av 6 uker. Det brukes en metallpinne, og foten gipses. Operasjonen utføres i enten lett narkose kombinert med lokalbedøvelse, eller med nerve blokade i leggen.'


Etter operasjonen

Operasjonen utføres dagkirurgisk. Du må forvente at du er på Sykehuset Oslo Øst i ca. 2-3 timer.


Smerter

Etter inngrepet må du regne med smerter i tåen. Bruk smertestillende som avtalt ved hjemreise. Du får med deg resept på smertestillende. Dersom smertene ikke avtar i løpet av de første 2 – 3 dagene, eller tiltar igjen etter 3 dager, må du kontakte lege.


Feber

De første 1 – 3 dagene etter operasjonen kan du få en lett feberstigning med temperatur opptil 38,5. Dersom feberen stiger ytterligere eller ikke går ned etter 2 – 3 dager, må lege kontaktes.


Bevegelighet

Du skal ikke belaste forfoten, men kan gå på hælen. Når du går eller står, vil du få ”sprengfølelse” i foten. Dette er helt normalt. Når du sitter, må du holde benet hevet for å redusere hevelse.


Sykemelding

Du får skrevet ut sykmelding ved hjemreise. Eventuell forlengelse av sykmelding skjer via fastlegen din.


Komplikasjoner

Tærne hovner opp, blir kalde og/eller følelsesløse - Misfarging av stortåen - Tiltagende smerter - Feber utover 2-3 dager

 

 


HAMMERTÅ


Ved hammertå er det midtre av tåens tre ledd bøyd nedover. Hammertå følges av smerter og fortykkelser både på under- og oversiden av tåen. Smertene utløses ofte av trykk, for eksempel ved bruk av trange sko og ved løping. Hammertå behandles ved å forkorte midtre knokkel i tåen. Inngrepet utføres som dagkirurgi i lokalbedøvelse.


Hammertå er en feilstilling i en eller flere små tær. En slik feilstilling kan gi opphav til smerter og gnagsår og i plagsomme tilfeller kan det være aktuelt å behandle dette kirurgisk.


Tilstanden forekommer vanligvis på begge føtter, og fører til smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses gjerne av trykk mot hammertåa, f.eks ved bruk av trange sko og ved løping. Har du hammertå kan det være vanskelig å finne passende sko. Tilstanden er vanlig blant eldre.


Operasjon

Dersom du trenger operasjon vil dette normalt sett utføres i lokalbedøvelse, eventuelt en lett narkose, som dagkirurgisk pasient. Operasjonen går ut på å rette ut og avstive det midterste leddet i tåen. Kirurgen fjerner deler av beinvevet i tåen slik at tåen rettes ut.


Etter
Etter operasjonen kan du reise hjem samme dag. Stingene blir fjernet etter 2 uker. De første fem ukene etter operasjon skal du kun belaste hæl med flat fot. Det er normalt at tåen er noe smertefull de første ukene etter operasjon. Dersom det er satt inn en metallpinne vil denne normalt fjernes på poliklinikken etter 5 uker. Bandasjen du får på etter operasjonen skal stå på i 3-4 dager. Plasterstrips fjerner man selv etter 12 dager, sting fjernes etter 14 dager hos egen lege. Bandasjen dekkes med plast, for eksempel "gladpack" eller plastpose som tapes over bandasjen. Blir bandasjen våt, må den skiftes. Operasjonsområde må være tørt.


Opptrening

Du må muligens bruke krykker i noen dager etter operasjonen, deretter kan du belaste hælen. Etter ca. 1 uke kan du belaste foten til smertegrensen. Det er vanlig at du kan ha hevelse i foten i flere mnd. Sitt med beinet høyt de første dagene. Kuldepakning og ispose kan hjelpe på hevelsen.


Smerter

Betennelsesdempende medisin Voltaren 50 mg 3 ganger daglig tas i 5-7 dager sammen med mat. Dette reduserer smerte og hevelse i leddet. Betennelsesdempende medisin kan gi magesmerter/magesår. Avslutt behandlingen umiddelbart dersom magesymptomer oppstår.


Det er vanlig med sykmelding ca. 1-3 uker. Dersom du trenger utvidet sykemelding må du kontakte din fastlege.


Komplikasjoner

Disse er heldigvis ikke hyppige, men sårbetennelse, manglende tilheling av beinet og vedvarende smerter forekommer.  Ved tegn på komplikasjoner, ta kontakt med oss.

 

 

 

INNGROD TÅNEGL


Betyr at neglen på stortåen gror inn i huden ved siden av neglen. Vanlige symptomer er smerter, hevelse, samt av og til utskillelse av puss fra kanten av neglen. Plagene kan variere fra pasient til pasient; alt fra milde smerter til kraftig hevelse og betydelig besvær. Behandling av inngrodd negl skjer i lokalbedøvelse. En inngrodd tånegl kan opereres, men det er dessverre relativt høyt tilbakefallsfrekvens.


Årsaker til inngrodd tånegl kan være:

 • Negledeformiteter eks. krum negl.
 • Neglen kan være klippet for kort, i bueform eller være revet av.
 • Trange sko og skade mot tå kan være medvirkende årsak
 • I noen tilfeller kan det være arvelig


De fleste blir bedre av egenbehandling. De øvrige kan trenge kirurgi for å bli kvitt problemet. Ved kirurgisk behandling fjernes kantene av neglen. I enkelte tilfeller fjernes hele neglen.

 

Behandling

Inngrepet utføres i lokalbedøvelse det vil si du er våken under selve inngrepet. Vær oppmerksom på at du kanskje ikke kan bruke sko etter inngrepet, og ta derfor med en åpen sandal eller romslig sokk.

 • Bandasjen skal sitte på i 3 dager
 • Etter 3 dager skal du sette foten i vannbad, slik at bandasjen lett kan tas av og sårflaten holdes fuktig Smør Bacimycin salve eller Brulidin salve på en steril kompress og legg over sårflaten
 • Prosedyren gjentas daglig i ca. 2 uker.
 • Når sårene er grodd skal du daglig skyve vevet forsiktig vekk fra neglen, som må utføres etter fotbad.

 

 

 

MORTONS NEVROM


Mortons nevrom er en godartet fortykkelse av en nerve som går til tærne. Hyppigst forekommende mellom 3. og 4. tå. Årsaken til tilstanden er ikke sikkert klarlagt.
Nervene blir utsatte for trykk og klem. Dette skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nerven får en fortykkelse, også kalt nevrom. Nevromet krever økt plass og kommer lettere i klem mellom de benede strukturene i foten. Behandles eventuelt med operasjon i lokalbedøvelse.


Behandling

Tilpassing av sko og/eller såle som gir god fotbue og dermed avlastning og smertelindring. · Eventuelt Kortisoninjeksjon


Noen ganger er operasjon nødvendig. Nerven og hevelsen fjernes. Operasjonen utføres i lokalbedøvelse, eventuelt kombinert med lett narkose.

Operasjonen utføres i lokalbedøvelse, eventuelt kombinert med lett narkose. Det legges et snitt på oversiden over nerveknuten som fjernes. For å sikre diagnosen, sendes den til mikroskopisk undersøkelse.


Opptrening

Etter operasjonen må du gå med krykker i 3-4 dager, så kan du belaste hælen. Etter en uke kan du belaste hele foten. Sitt med beinet høyt de første dagene. Du kan bevege på tærne fra første dag etter operasjonen.


Bandasjer/sår/dusjing

Bandasjen du får på etter operasjonen skal stå på i 3 dager. Plasterstrips fjerner man selv etter 12 dager, sting fjernes etter 14 dager hos egen fastlege. Bandasjen dekkes med plast, for eksempel "gladpack" eller plastpose og tapes over bandasjen. Blir bandasjen våt, må den skiftes. Operasjonsområdet skal være tørt.


Smerter

Voltaren 50 mg 3 ganger daglig tas i 5-7 dager sammen med mat. Dette reduserer smerter og hevelse i leddet. Denne typen medisiner kan gi magesmerter/magesår. Avslutt behandling umiddelbart dersom magesymptomer oppstår. Ved behov for mer smertestillende (Paracet, Panodil, Pinex) 1-2 tabletter 3-4 ganger i døgnet, max 8 tabletter per døgn.


Sykmelding

Det er vanlig med sykmelding i ca. 1-3 uker. Ved lengre sykemelding må du ta kontakt med egen fastlege.

 

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

 • Infeksjon- varme, rødhet ,hevelse og økende smerter.
 • Blødning
 • Manglende bedring, tilstanden kan komme tilbake

 HAGLUNDS HÆL


Hos en del personer er den øvre/bakre delen av hælbenet mer spiss og promenerende bakover enn vanlig. Dette medfører at det er trangere mellom benet og akilles-senen, som forløpet like bak hælbenet. Det oppstår derfor lettere trykk og belastning av bløtdelene, noe som fører til ømhet, irritasjon og hevelse i området. Mellom hælbeinet og akillessenen er det en liten slimpose som skal fungere som en slags støtdemper i området. Denne slimposen blir ofte irritert og betent, og svulmer opp. Behandles eventuelt med operasjon i lokalbedøvelse.


Behandling

Tilstanden er ufarlig og vil oftest gå over av seg selv dersom området avlastes. Det viktigste er å skifte fottøy slik at du unngår harde eller stramme sko som trykker mot hælen. Det kan bli nødvendig å drive alternativ trening som sykling, svømming og lignende, det viktigste er å unngå løpetrening. Du kan få hjelp av vår fysikalske avdeling om du ønsker opplegg rundt treningen din. Det hjelper mange å bygge opp med en liten såle under hælen. Eventuelt kan man også avlaste ved å gjøre endringer på fottøyet og beskytte hælen med skumgummi eller filt.
Tøyninger av akillessenen fører til økt trykk i området og vil bare forverre tilstanden. Kortisonsprøyte anbefales ikke ved denne tilstanden.


Ved langvarige plager kan kirurgisk behandling bli nødvendig. Man fjerner da betent og overflødig vev og meisler bort den mest prominerende delen av beinet. Utsiktene til bedring er da gode, men det varierer. Rekonvalesensen kan være langvarig.

 


 

HALLUX RIGIDUS (STIV STORTÅ)


Hallux rigidus innebærer at det foreligger slitasjegikt og beinpåleiringer i stortåens grunnledd. Det oppstår en smertefull kul av beinpåleiringer på oversiden av stortåens grunnledd som gir gnag i sko. Dette gjør at bevegeligheten i stortåen blir nedsatt.


I første omgang kan plagene lindres ved bruk av egnet skotøy med en stiv såle i forfoten. Det kan settes kortison i leddet. Dersom dette ikke fører frem, er dagkirurgisk operasjon alternativet.


Operasjonen

Operasjonen utføres i narkose eller ankelblokade. Det utføres en avmeisling av beinpåleiringene slik at bevegeligheten i leddet kan bedres. Betennelsesvev i leddet fjernes også hvis det er tilstede. Du kan også få lokalbedøvelse som blokkerer nervene til stortåen. Det mest skånsomme inngrepet er å kun fjerne beinpåleiringene (cheilectomi). Dette kan være nok til å lindre plagene.


Etter operasjonen

Bandasjen du får på operasjonsdagen skal stå på i 2-3 dager. Etter dette kan du bytte til en mindre bandasje. Plasterstrips fjerner man selv etter 12 dager, sting fjernes etter 14 dager hos egen lege.


Når du skal dusje må bandasjen dekkes med plast for eksempel "gladpack" eller plastpose som tapes over bandasjen. Blir bandasjen våt, må den skiftes. Operasjonsområde skal være tørt.


Betennelsesdempende medisin Voltaren 50 mg 3 ganger daglig tas i 5-7 dager sammen med mat. Dette reduserer smerter og hevelse i leddet. Betennelsesdempende medisin kan gi magesmerter/magesår. Avslutt behandlingen umiddelbart dersom magesmerter eller andre magesymptomer oppstår.


Opptrening

Du kan gå på hælen fra første dag, men bruk krykker for å avlaste og sitt med beinet høyt de første dagene etter operasjonen. Kuldepakning eller ispose kan hjelpe på hevelsen. Du kan ta kontakt med våre terapeuter på vår fysikalske avdeling så vil de hjelpe deg med trening og veiledning.

Du kan selv:

 • Tren på å krumme tærne som om du skal ta opp en blyant med tærne.
 • Roter i ankelleddet.
 • Bruk en bred, romslig sko med stiv såle.
 • Sitt fortsatt med foten høyt når du leser eller ser på TV
 • Du må absolutt ikke stå på tærne på den opererte foten eller klemme den inn i trange sko før det er gått 3 måneder.


Sykemelding

Det er vanlig å sykemeldes ca. 1-3 uker.


Komplikasjoner

Disse er heldigvis ikke hyppige, men sårbetennelse, manglende beintilheling og vedvarende smerter forekommer.

Kontakt

Åpningstider

Snarveier