Føflekker

 

Alle mennesker har føflekker. De skyldes en ansamling av pigmentceller i huden. De fleste hvithudede har et sted mellom 20-50 føflekker, men det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre.


En føflekk kan være tilstede ved fødsel, eller de kan utvikle seg i løpet av livet. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barneårene, eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest antall føflekker, og vi får færre i løpet av livet da de gradvis forsvinner. Etter hvert som en blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden som skyldes soleksponering.


Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farge fra rosa til hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form, men de kan også ha en uvanlig form uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimetere til flere centimetere i diameter.

 

Symptomer

Ved usikkerhet rundt en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE-regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

  • A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
  • B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
  • C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
  • D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
  • E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid.


Føflekk-kreft

Dette er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft.


Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekk-kreft. Man kan få føflekk-kreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og noen i familien med føflekk-kreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca. 1000 personer av sykdommen årlig.


Fjerning av føflekker

Hvis en føflekk er mistenkelig med tanke på kreft så vil vi kunne fjerne denne med et enkelt inngrep med lokalbedøvelse.


Føflekken, samt mellom 2 til 5 millimeter av området rundt og under, fjernes med et båtformet kutt. Det fjernede området skal alltid sendes inn til analyse selv der hvor legen mener det ikke er grunn til bekymring og føflekken fjernes av mer kosmetiske årsaker.


Vi oppfordrer alle som fjerner en føflekk, uansett årsak, om å be legen om at den skal sendes inn til analyse, samt purre på svaret om det tar for lang tid.Fettkuler


Mange er plaget med små kuler som kommer i huden og det kan skyldes Lipom.


Fettkuler (lipomer) er en godartet overvekst av fettceller. De ses som en kul i fettvevet under huden, og er svært vanlige. Fettkuler kan oppstå i alle aldre, og begge kjønn.


En fettkul kjennes ofte bedre enn de ses. Lipomer vokser som regel sakte over flere år. De kjennes som en kul under huden, og varierer i størrelse fra 1 cm til over 10 cm. Fettkuler er som regel fritt bevegelige under huden, hvis man holder de mellom fingrene. Lipomer kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er vanligst på skuldre, hals og armer. De gir vanligvis ikke noen symptomer, men kan noen ganger bli ømme.


De fjernes ikke med mindre de er til kosmetisk sjenanse, eller medfører plager fordi de presser på tilgrensende strukturer, eller om diagnosen er usikker.

Om man velger å fjerne lipomet, lar det seg vanligvis lett «skrelle» ut. Noen ganger lager legen kun et lite snitt i huden og presser lipomet ut gjennom åpningen. Store lipomer lar seg fjerne med fettsugings-teknikk, og man kan på den måten begrense størrelsen på arret.

Kontakt

Åpningstider

Snarveier