Refertilisering av menn


Hvis du angrer på en sterilisering, kan sædlederne sys sammen igjen. Sannsynligheten for påfølgende graviditet avhenger av deg og din partners alder samt hvor lenge du har vært sterilisert.


Mange menn velger i dag sterilisering som prevensjonsform. Ved sterilisering kutter man sædlederen, som transporterer sædcellene fra testiklene til urinrøret. Du blir steril ved at det ikke lenger er sædceller i sædvæsken.


Imidlertid kan endringer i din livssituasjon medføre at du angrer på at du har fått utført en sterilisering. Det er da mulig å forene de avbrutte sædlederne på nytt ved en såkalt refertiliseringsoperasjon, altså at du reverserer steriliseringen.


Du skal dog være oppmerksom på at sædlederne er ganske tynne (den indre diameteren er kun ca ½ mm), og det lykkes derfor ikke alltid å åpne passasje for sædcellene etter sammensyingen. Sædkvaliteten vil som følge av den opprinnelige steriliseringen kunne være forringet.


Hvordan foregår inngrepet?

Gjennom et lite snitt litt nedenfor roten på hver side av penis finner urologen det stedet i pungen hvor man har avbrutt sædlederen ved steriliseringen. Som hovedregel foretas operasjonen samtidig på begge sider for å øke sjansen for påfølgende graviditet. Som hovedregel foretas operasjonen samtidig på begge sider for å øke sjansen for påfølgende graviditet.


Operasjonen gjøres vanligvis i narkose. Du kan vanligvis gå på jobb dagen etter.

 

Resultater ved refertilisering

Resultatene etter en refertilisering er dårligere jo lengre tid som er gått siden den opprinnelige steriliseringen. Er det gått mindre enn fem år kan man regne med ca. 50 % sjanse for graviditet. Resultatene er også avhengig av deg og din partners alder – jo høyere alder desto dårligere utsikter til graviditet.

 

Oppfølging

Etter 3 måneder setter man opp en kontroll for å bekrefte at du er fertil.

Kontakt

Åpningstider

Snarveier