Trang forhud (fimose)


Trang forhud (fimose) kan gi smerter og problemer med hygiene og vannlating. Operasjon for trang forhud er et enkelt og raskt inngrep som vanligvis utføres på poliklinikken i lokalbedøvelse. Hvis forhuden kan trekkes tilbake over penishodet vil problemet ofte kunne løses med en mindre plastikkirurgisk operasjon på forhuden. I andre tilfeller må deler av eller hele forhuden fjernes.


Trang forhud hos voksne

Trang forhud (fimose) kan oppstå i voksen alder. Vanligste årsak er en autoimmun betennelsestilstand. Huden blir rød og irritert med sårdannelser. Etter hvert blir forhuden fortykket og trang og vanskelig å trekke tilbake. Renhold blir vanskelig og seksuell aktivitet kan bli smertefull. Tilstanden kan også gripe over på urinrøret og blokkere vannlatningen. Tilstanden kan ofte lindres med sterke kortisonsalver. Ved uttalte plager bør forhuden fjernes med en omskjæring. 


Trang forhud hos barn

I guttens første leveår er det alminnelig at forhuden ikke kan trekkes tilbake. Dette skyldes at åpningen i forhuden er for liten og at det er små sammenvoksninger mellom forhudens innside og penishodet. Dette løser seg oftest innen barnet når puberteten. Operasjon er derfor sjeldent nødvendig. Er forhuden svært trang slik at det er vanskelig å tisse eller at det stadig blir betennelser kan operasjon vurderes.


Forberedelser

Det er viktig at man, etter avtale med kirurgen, har tatt pause med blodfortynnende medisiner. Operasjonen krever ellers ingen spesielle forberedelser.


Selve dagen

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse og tar vanligvis ca. 30 minutter. Sting som settes under operasjonen oppløser seg selv. Det vaskes sterilt med en farget, antiseptisk væske som kan gi en varmende følelse. Du får lokalbedøvelse ved roten av penis som virker svært godt. Berøring merkes under lokalbedøvelse, men det skal ikke være smertefullt. Det sys med tråd som blir borte av seg selv.


Man kan reise hjem etter kort observasjon etter inngrepet.


Oppfølging

Det er vanligvis ikke bruk for oppfølging etter inngrepet. Stingene oppløser seg selv etter 10 -14 dager. En sjelden gang kan det forhudsforsnevringen gjendannes etter operasjon.


Risiko

Det forventes alltid en viss hevelse og misfarging av penis og evt. pungen etter inngrepet.  Dette vil forsvinne av seg selv i løpet av et par uker. Sårsmerter behandles med smertestillende medikamenter etter behov.


Den første dagen etter operasjonen holdes såret tørt. Deretter anbefales det å skylle såret 2 ganger daglig.


Det anbefales at man ikke bader i badekar / basseng de første 2 ukene etter inngrepet.


Sport/tyngre fysisk aktivitet kan gjenopptas etter 1-3 uker.


Det anbefales ikke å ha samleie de første 3 ukene etter operasjonen.

Kontakt

Åpningstider

Snarveier