Vaksinasjon


Generelt om vaksiner

Ved Sykehuset Oslo Øst kan du ta vaksiner du ikke har tatt tidligere, eller oppfriskningsdoser dersom det er lenge siden du sist ble vaksinert. I mange tilfeller er det både behov for det og det bør tas en oppfriskningsdose.


Klinikken lagerfører til enhver tid de aller fleste vaksinene som er tilgjengelig på markedet, og du får raskt time til en lege som bistår deg med å finne frem til hvilken vaksine du skal ta.


Generelle vaksineanbefalinger

Kikhoste, difteri, poliomyelitt og stivkrampe er noe alle generelt bør være vaksinert mot.


Man rådes også av Folkehelseinstituttet til å ta en oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år.


For personer som er 65 år eller eldre og/eller tilhører risikogrupper for pneumokokksykdom (lungebetennelse) og influensa rådes man også å ta vaksine mot disse sykdommene.


Hos oss kan du med kort ventetid ta nye vaksiner, eller oppfriskningsdoser om det er lenge siden du sist ble vaksinert. Vi hjelper deg og skal sørge for at du blir både fornøyd og trygg.


Les mer om vaksinasjon hos FHI (https://fhi.no/sv/vaksine/)

 

Reisevaksiner

Når man skal ut og reise er det viktig å sørge for at man er vaksinert mot de sykdommer og farer som er aktuelle for det landet man skal reise til. Vi lagerfører de aller fleste reisevaksiner, og dersom dere er flere som reiser sammen tilbyr vi rabatt ved felles oppmøte for vaksinering.


Det er lett å glemme reisevaksiner før man skal ut og reise, og kostnadene kan kanskje komme overraskende på et feriebudsjett. Helse er imidlertid tross alt det viktigste vi har, og vaksiner er et viktig forebyggende tiltak for å unngå både alvorlige sykdommer og mindre alvorlige sykdommer som allikevel kan ødelegge en dyr reise.


Hvilken reisevaksine må jeg ta?

Valg av reisevaksine og forebyggende malariamedisin baserers på flere faktorer som:.

  • Hvor du skal reise
  • Hvor lenge du skal være på reise
  • Hvorvidt det er en storby, et tettsted eller opphold i områder med dårlige sanitære forhold.
  • Din helsetilstand
  • Alder
  • Din tidligere vaksinasjonsstatus


Forberedelser

Det anbefales at du kommer til vaksinasjon i god tid før avreise for å få optimal effekt av vaksinasjon.


Folkehelseinstituttet anbefaler voksne å oppfriske barnevaksinene hvert tiende år. Avgangselever fra videregående skole anbefales å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse da det kan forekomme utbrudd under russefeiringen.

 

For en detaljert oversikt over hvilke vaksiner du trenger når du skal til utlandet, finner du en fullstendig oversikt her.

 

Etter vaksinering

Etter injeksjonen(e) må du vente i 20 minutter før du kan forlate legesenteret. Dette er for å ha medisinsk hjelp i umiddelbar nærhet dersom allergiske reaksjoner oppstår. Vaksinasjon i forbindelse med arbeidsreiser skal dekkes av arbeidsgiver, mens vaksinasjon ved privat reiser betales av den enkelte.

Kontakt

Åpningstider

Snarveier